در طول تاریخ زنان عناصری موثر در تغییر ارزش ها، باورها و رفتارهای جامعه دانسته شده و می شوند. زن به واسطه جایگاه تربیتی اش، محور کلیدی خانواده است و خانواده به عنوان مهم ترین عنصر نظام اجتماعی و هسته بنیادین تحولات آن، نهاد فعال جامعه ساز تلقی می شود؛ بنابراین زن در خانواده  نقش بی بدیلی در انتقال تکامل گرایی به افراد خانواده و با واسطه به جامعه ایفا می نماید.

انقلاب اسلامی به عنوان نقطه عطف تاریخ تکامل اجتماعی بشر و طلیعه تمدن اسلامی به شمار می رود. ظرفیت سازی و زمینه سازی برای ایجاد تمدن اسلامی و نظام توحیدی افق پیش روی انقلاب اسلامی است. این مهم از طریق پی ریزی کلیه مناسبات فرهنگی، سیاسی، اقتصادی مبتنی بر مبانی اسلامی و با توجه ویژه به موضوع زنان و خانواده محقق می شود. لذا شکوفایی تمدن اسلامی از مسیر گسترش بیداری در عالم، بواسطه اراده های انسانی محقق می شود که در این میان زنان نقش کلیدی تری نسبت به سایرآحاد جامعه دارند؛ چرا که زن انسان ساز و جامعه ساز نیز هست.انقلاب اسلامی در موضوع زن، به مثابه رویکردی تمدنی ظاهر شد و توانست با پاسخ به چالش های برآمده از سنّت و مدرنیته در این زمینه، الگویی خاص خود را پیشنهاد دهد. این الگو از سویی در مطالعات نظری حوزه زنان و از سویی در تجربه زیسته زنان بسیاری در ایران و سایر نقاط جهان، کلیشه ها و پیش فرض های غالب را به چالش کشید. بااین حال به نظر می رسد امروزه اوصاف وحدت آفرین، معناگرا و توحیدی آن به حد کافی موردتوجه نیست و این غفلت گاه در گفتمان های منتسب به انقلاب اسلامی نیز مشاهده می شود.زن در تراز انقلاب اسلامی باید ویژگی‌های تمدن اسلامی را داشته باشد یعنی زنی که با الگوی اسلامی و وحیانی می‌خواهد زمینه‌ساز تمدن  اسلامی باشد. ما برای شناخت زن تراز انقلاب اسلامی باید انقلاب را بشناسیم که بر اساس مکتب وحی یعنی مکتب قرآن و عترت صورت گرفت، بنابراین زن تراز انقلاب اسلامی زنی است که موردنظر قرآن و عترت است یعنی زنی با الگوی  که مورد تأیید مکتب وحی است.

ما به طور کلی در طول تاریخ از پیش از اسلام تا به امروز شاهد سه الگو برای زن و خانواده بودیم، زن الگوی اول زنی که عقب مانده و جنس دوم است و هم و غم او زندگی دنیوی، تجملات و درگیر زر و زیور است که این زن مورد نظر اسلام و مورد نظر مکتب وحی و تراز انقلاب نیست. زن الگوی دوم، شامل زنانی است که به دنبال نهضت‌های فمینیستی برای اخذ حقوق اولیه خود به خیابان‌ها آمدند و قیام کردند و حقوق اولیه بشری را می‌خواستند، آنچه که مکتب وحی به ما داده است در قرآن کریم، همه حقوق زنان از جمله حق مالکیت، تعیین سرنوشت، آموزش و همه آمده، اما برخی زنان در کشورهای غربی که از این حقوق محروم بودند، به این نهضت‌ها اقدام کردند و مانند فنری که بعد از قرن‌ها تحت فشار بود، ناگهان رها شد، این بار هویت زنانه، انسانی، مادری، همسری و خواهری توسط خود زنان سرکوب شد.احساس مادری، تعهد و ایثار که در وجود یک زن است و هویت زنان با الگوی دوم از آنان گرفته شد و بیشترین ظلم در این قسمت به زن وارد شد. در این جا مظلوم ترین گروه ها، زنانی هستند که در این گروه قرار گرفتند و برای همین اصلاحاتی در فعالیت‌های فمینیستی انجام گرفت.

اما رویکرد بعدی زنی با الگوی سوم یعنی زن تراز انقلاب اسلامی که در سیره امامین انقلاب وبیانات رهبرمعظم انقلاب مدظله العالی بیان وتاکید شده است که باید جایگاه زنان در عرصه تمدنی بر اساس این الگو طراحی شود، زنی که باید در این برهه از زمان در تحقق بیانیه گام دوم نقش آفرین باشد.زن امروز برای انقلاب اسلامی الهام بخش است، زنی که اگر گام اول را چهل ساله پشت سر گذاشت، گام دوم را با توجه به تکنولوزی و با سرعتی مضاعف طی کند.شاخص‌هایی که برای زن تراز انقلاب با رویکرد الگوی سوم در نظر است همان است که بر اساس وحی ترسیم شده و باید دوشادوش مردان و گاهی جلوتر حرکت کنند تا گام دوم را طی کند، همان شاخص‌هایی که برای همه زنان تربیت شده مکتب وحی می‌بینیم. همه شهروندان دارای حقوق و مسئولیت هستند، یعنی نه مثل نهضت‌های فمینیستی که زنان در آنجا تمام حقوق را دارند و مسئولیت ندارند و نه مثل الگوی اول که زنان بدون حقوق و با مسئولیت فراوانند، یعنی همه زنان حقوق مختلف اجتماعی، فرهنگی، تربیتی، علمی، اقتصادی، خانوادگی و غیره دارند و از حقوق شهروندی برخوردارند  و همه حول محور رهبری الهی حرکت می‌کنند.

با توجه به این رسالت عظیم در راستای آگاهی بخشی این نقش بی بدیل زن " نهضت استادی ،جامعه نخبگانی بسیج اساتید استان گلستان ودانشگاه ماموریت گرای فرهنگیان" که رسالت تربیت معلم را به دوش میکشد با استفاده از ظرفیت سایر دستگاه های همکاروموثردر سطح استان گلستان  وکشور اقدام به برگزاری اولین همایش ملی با عنوان نقش زنان در تمدن سازی نوین اسلامی با رویکرد الگوی سوم رانموده است امید است این همایش فاخر با حضوراساتید،دانشجویان، بانوان وهمه موثران حوزه فرهنگ وتمدن اسلامی بتواندگامی کوچک در راستای رسالت ووظیفه ما در عرصه تمدن سازی واعتلای واهتزازپرچم مقدس اسلام در اقصی نقاط عالم باشد .


ومن الله التوفیق

دبیرعلمی همایش: دکتر غلامی